Gondolatok a globális virágtermesztésről

Étvágyunk a szezonon kívüli dolgokra alapjaiban alakította át a globális virágtermesztés helyzetét.
Amy Stewart 2008-ban megjelent, Flower Confidential című könyvében (szabadon fordítva Bizalmas információk a virágokról) leírja, hogy a legnagyobb nemesítő és termesztő cégek áttelepítették a virágtermesztés bázisát oda, ahol minden szempontból tökéletesek a körülmények az egész éves magas hozamú virágtermesztésre.
Ezek a helyek mindenütt az Egyenlítő környékén találhatóak: ideális fénymennyiség, kiegyensúlyozott klíma, elegendő csapadék: Ecuador, Kenya, Kelet-Ázsia.
Ám ez nem minden. Ehhez jön az olcsó munkaerő, és az, hogy a vegyszerek használatát a fejlődő országokban sokkal kevésbé szabályozzák, mint például Európában. A nagyobb hozam érdekében ez több növényvédőszert jelent, sokszor olyan szereket, melyeket az USA és Európa már rég tiltólistára tett.
A rendszeres permetezés nem épp egészséges az ott dolgozók számára. Ok, de ez olyan távoli, mi közünk egy kicsi fejlődő ország vegyszer regulációjához, ez egyáltalán érint minket?
Igen.
Tényleg csodálatosak az ecuadori rózsák. És ha belegondolunk, a mérnöki pontossággal megszervezett szállítási és logisztikai láncolat csodája, hogy az a virág, melyet szombaton leszüreteltek Ecuadorban vagy Kenyában, a központi virágtőzsdét elhagyva a szüreteléstől számított negyedik napon a csokrunk dísze lehet itt Magyarországon.
Ez azt is jelenti, hogy ez a virág 4 napot szárazon csomagolva, víz nélkül töltött el, ami megint csak a nemesítés diadala.
Ami számomra a leginkább megdöbbentő, hogy ezekben az országokban a kötegelt virágokat a szállítás előtt egy hordó gombaölőbe mártják, hogy a szállítás alatt a virágfejet ne támadja meg a szirmokon ronda barna foltokat hagyó botrytis.
Személy szerint, a boltban vásárolt rózsa szirmát semmiképp nem tenném fürdővízbe, nem szórnám be vele a kedvesem párnáját Valentin-napon, és nem tenném jó szívvel tortára sütire, akármilyen csábító a szépsége. De ez csak a saját véleményem.
Az is elgondolkodtat, hogy ez vajon jelent veszélyt azokra a virágkötőkre, dekorosokra, akik nap-mint-nap ezekkel a virágokkal dolgoznak?
A zöldségek tekintetében egyre népszerűbb a hazai, szezonális, helyi és bio.
Várhatunk vajon ilyet a virágok tekintetében is? Remélem, igen.
(Itthon is szerencsére van már jó néhány virágkötő, aki tudatosan vásárolja az itthon termesztett, jó minőségű, akár a kertünkben is megtalálható virágot – zinnia, dália, elsősorban rátok gondolok!)

Válassz kínálatunkból

A kert királynői vitathatatlanul a rózsák. Kínálatunkban a legkiválóbb nemesítők rózsái találhatók.

Hosszú életű évelő, mely évről évre egyre nagyobb bokorral és virágtömeggel hálálja meg a törődést.

A természetes hatású, szépen megkomponált kert hosszú életű tagjait elég csupán egyszer telepíteni.

Egy apró magban minden megtalálható, ami a csodához kell. Légy Te az, aki megteremti!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a shopba