A liliom nevelése

Megdöbbentően könnyű a liliomok nevelése. Idén először ültettem kora tavasszal liliom hagymákat. Eddig nem találtam őket érdekesnek, de az idei év valódi pálfordulást hozott.

Hozzávetőlegesen hatvan gumót ültettem ki változatos helyeken kísérletezve: ültettem napra, árnyékba, ágyásba, cserépbe, ázsiai, orientális és martagon liliomokat.

Legkorábban a cserépbe ültetett ázsiai liliomok virágoztak, majd a szabadföldi ázsiai liliomok, ezt követték a cserépbe ültetett telt virágú lótusz liliomok, végül a szabadföldbe ültetett teltvirágúak.

A pikkelyekkel fedett hagyma méretétől függően 1-3 virágfejet neveltek, és az árnyékos ágyásban nagyjából egy héttel később virágoztak a napra ültetett növényekhez képest, még a diófa alatti félárnyékban is. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy jövőre hogy fognak teljesíteni.

 

A csigák rettenetesen szeretik az épp kibújó növénykéket, ezért amikor megláttam az első csigarágásokat, bio csigairtóval (Ferramol) szórtam őket körbe, ami sün-, giliszta- háziállat- és gyerekbarát. Úgy tűnik, működik, mert a növények nagy része, kettő kivételével, megmaradt.

 

Egyedül a martagon liliomok okoztak csalódást. A nagyjából 20 gumóból talán négy ha kikelt. Olvastam, hogy a martagonok nem szeretik az átültetést, és az első évben gyakran elő sem jönnek, ezért nem szabad a helyüket bolygatni. Remélem, jövőre megtáltosodnak. Idén az a néhány növényke kb. 10 cm-es szárat növesztett, és egy sem virágzott, még a cserépbe ültetett és rendszeresen locsolt növény sem, tehát nem csak a szokatlanul száraz június magyarázza ezt a viselkedést.

 

A liliomok szüretelésénél körültekintően kell eljárni. Ha szeretnénk, hogy jövőre is hozzanak virágot, legfeljebb a szár harmadát ajánlott levágni, mert a megmaradó szár és levelek táplálják a gumót. Radikálisabb visszavágás esetén a virágzás a következő évben elmaradhat. A kinyílt liliomok mennyei illatot árasztanak, az ágyás mellett elhaladva mintha parfüm felhőbe léptem volna, a vázában egyetlen szál is beillatozta az egész nappalit.

 

Pozitívan csalódtam a korábban kényesnek gondolt liliomokban, a mérsékelt locsoláson kívül mást nem igényeltek, ráadásul teljesen télállók! Jövőre még többet fogok nevelni a magam és mások örömére!

 

Válassz kínálatunkból

A kert királynői vitathatatlanul a rózsák. Kínálatunkban a legkiválóbb nemesítők rózsái találhatók.

Hosszú életű évelő, mely évről évre egyre nagyobb bokorral és virágtömeggel hálálja meg a törődést.

A természetes hatású, szépen megkomponált kert hosszú életű tagjait elég csupán egyszer telepíteni.

Egy apró magban minden megtalálható, ami a csodához kell. Légy Te az, aki megteremti!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a shopba