Tulipán ültetési kisokos – amit érdemes tudni a tulipán ültetéséről

A tulipán hagymák ültetése során fontos néhány alapvető szabály betartása, hogy csodaszép virágokban gyönyörködhessünk a a tavaszi időszakban. Íme egy részletes leírás a tulipán ültetéséről:

 

 

  1. Hagymaválasztás:

Olyan hagymákat válassz, amelyek egészségesek, szárazak, és nincsenek rajtuk sérülések. A hagymák mérete szintén fontos –  a nagyobb hagymákból erősebb szárú, nagyobb virág nő ki, de a 9-10 cm körméretű hagymák már megbízhatóan és jól virágoznak – a termesztők is gyakran ezt a méretet használják.

Olyan fajtát érdemes telepíteni, melyek megbízhatóan visszatérnek sok-sok éven keresztül. Ezek elsősorban a Darwin-hibridek, melyek erős szárral és hatalmas virágfejjel rendelkeznek, illetve a Triumph tulipánok. A fodros, telt virágú fajták sajnos 2-3 év alatt elgyengülnek és eltűnnek a kertből.

 

 

  1. Ültetési időpont:

A tulipán hagymákat ősszel kell elültetni, szeptember és december eleje-közepe között, amíg a föld nincs átfagyva. Két-három hétre van szükségük a hagymáknak ültetés után gyökereik kifejlesztésére, illetve nagyon fontos, hogy megfelelő hosszúságú hideg időszak érje őket a virágképződés érdekében.

 

 

  1. Hely kiválasztása:

Válassz napos helyet, de a részleges árnyék is tökéletes. A napfény segít a virágok erőteljesebb növekedésében, bár nálam a félárnyékos területeken is éppoly csodásan virágoznak. Bátran telepíthetjük diófák alá a tulipánokat: a virágzás még rügyfakadás előtt lezajlik, és a diólevél mérgező juglon tartalmára nem érzékenyek, éppúgy mint a nárciszok és fürtös gyöngyikék.

 

 

  1. Talaj előkészítése:

A talaj legyen jó vízelvezető képességű és jó minőségű, tápanyagokban gazdag. Ha a talajod túl kötött vagy agyagos, keverj hozzá komposztot vagy egy kis homokot, illetve extrémen kötött talaj esetén a hagymák alá egy réteg sóder is kerülhet. A tulipánok legnagyobb ellensége a pangó víz, ezért nagyon talajvizes helyre ne tegyük, illetve ideális megoldás még a magaságyásba vagy nagy méretű cserépbe való ültetés. Nem fognak kifagyni, sőt, gyönyörűek lesznek!

 

 

  1. Ültetési mélység:

Általában a tulipán hagymákat úgy ültetik, hogy háromszor akkora mélységbe kerüljenek, mint a hagymák magassága. Tehát ha egy hagyma 5 cm magas, 15 cm mélyedésű lyukba ültesd, a hegyükkel felfelé mutatva. A nagyobb hagymákat 20 cm mélyre is ültethetjük. A tulipánok idővel 30-40 cm mélyre is levándorolnak, de ez a virágzást nem befolyásolja!

 

  1. Ültetési távolság:

Hagyj legalább 10-15 cm távolságot a hagymák között, hogy a virágok kényelmesen kifejlődhessenek. Cserépbe ültetve akkor szépek, ha sűrűn rakod őket, vagyis 2 cm-re legyenek egymástól a hagymák, de semmiképp ne érjenek össze, mert a víz hatására megduzzadó hagymák elrothasztják egymást.

 

 

  1. Locsolás:

Öntözd meg alaposan az ültetett hagymákat, hogy segíts a gyökereknek elindulni. A tavaszi időszakban, különösen ha kevés a csapadék, a levelek kibújása után javasolt rendszeresen öntözni a tulipánokat a kertben is, mert a virágképződés időszakában nagyon vízigényesek!

A cserepes tulipánokat is locsoljuk be alaposan ültetés után, majd tegyük száraz, esőtől védett, de hideg helyre. Nálam a terasz alatt telelnek át, a szabadban.  Lényeges, hogy télen a cserepekben ne érje őket csapadék, nehogy kirohadjanak a hagymák, de február végétől-március elejétől kezdve, ahogy kibújnak az első levelek, kezdjük el az alapos és rendszeres locsolást.

 

  1. Mulcsolás:

Az ültetés után fedd be a talajt egy réteg mulccsal, ami segít megőrizni a nedvességet és melegen tartja a hagymákat a hideg hónapokban. Erre tökéletesen alkalmas az őszi lomb, egy kis komposzt réteg, vagy  egy kis fanyesedék is – és ráadásul ez a talajt is javítja. A komposztra már ültetéskor is vethetünk virágmagot, lásd alább!

 

  1. Virágzás után:

Távolítsd el az elnyílt virágfejeket, hogy ne magtokot, hanem a hagymát növesszék a növények. Elnyílás után hagyjuk, hogy a levelek természetesen elsárguljanak és leszáradjanak, mielőtt azokat eltávolítjuk. Ez segít a tápanyagok visszatermelésében a hagymákba a következő évre. A cserepes tulipánokat virágzás majd a levelek leszáradása után érdemes ősszel kiültetni a kertbe, hogy újra fel tudjanak erősödni. Ha buja virágzást szeretnénk, a cserepekbe érdemes minden évben új hagymákat ültetni.

 

 

11. Elnyílás után mi legyen a területtel: ültetéskor vethetünk a tulipánok fölé díszmákot, facéliát, búzavirágot, borzaskatát, így az elnyíló virágokat elfedi a kora nyári méhlegelő tobzódása. Kora nyáron, a levelek visszahúzódása után pedig amarántot és pillangóvirág magot szórok az ágyások tetejére – így őszig biztosítva van a virágzás. A lényeg, hogy csak olyan virágokat vessünk, melyek nem igényelnek locsolást, mert a hagymák a nyári pihenőidőszak alatt nem szeretik a vizet.

 

 

Milyen kombinációkat hozhatok létre:

Élénk és színes ágyás: Kombinálj eltérő színű tulipánokat, például, ültess sárga, piros és fehér tulipánokat együtt egy virágágyásba.

 

 

Korai és Késői tulipánok: Ültess össze korai virágzású fajtákat, például White Emperor, Thijs Boots tulipánokat késői virágzású fajtákkal, például a Darwin hibrid tulipánokkal, így hosszabb ideig élvezheted a tulipánok virágzását.

 

Magas és Alacsony Tulipánok: Kombinálj magasabb fajtákat, mint például a Darwin hibridek, alacsonyabb fajtákkal, például a botanikus tulipánokkal. Ez mélységet és dimenziót teremt az ágyásban.

 

Virágforma Kombinációk: ültess össze klasszikus tulipán formájú virágokat, mint a Triumph vagy Darwin hibridek, papagáj tulipánokkal, melyek fodros virágokkal rendelkeznek.

 

Monokróm Kombináció: Készíts monokróm tulipán kompozíciókat, ahol egyetlen szín dominál, mely elegáns és harmonikus hatást eredményez. Például ültess össze lila, sötétkék és kékes színű tulipánokat.

 

 

 

 

 

 

 

Színátmenetes Kompozíció: Hozz létre színátmenetes kompozíciókat a kertedben fokozatosan változó színek egymás mellé ültetésével, például sárgától narancsig vagy rózsaszíntől pirosig terjedő skálán.

 

 

A címfotón a Marit névre hallgató Darwin hibrid tulipán látható a saját kertemből. Minden fotó a saját kertemből származik.

 

 

 

 

Válassz kínálatunkból

A kert királynői vitathatatlanul a rózsák. Kínálatunkban a legkiválóbb nemesítők rózsái találhatók.

Hosszú életű évelő, mely évről évre egyre nagyobb bokorral és virágtömeggel hálálja meg a törődést.

A természetes hatású, szépen megkomponált kert hosszú életű tagjait elég csupán egyszer telepíteni.

Egy apró magban minden megtalálható, ami a csodához kell. Légy Te az, aki megteremti!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a shopba