A szombati piac

Virágfarmer lettem mikro-léptékben, és kiváltottam az őstermelőit. Minden szombat reggel fél hétkor kiviszem a csokraimat a helyi termelői piacra, és várom a csodát. Eddig, a barátaimnak és ismerőseimnek hála, a csoda minden héten bekövetkezett: kilenc óráig minden csokor elkelt. Menetrend szerint nyolc órakor érkezik valamelyik gyermekem, aki viszont arról gondoskodik, hogy a napi bevételt ne vigyem haza.

 

A kedvencem a pénteki nap: hajnali négykor kelek, leszüretelem a virágokat, amik estig friss vízben heverik ki a vágás által szenvedett sokkot. Péntek esti családi program a bokréták kötése. A lányok adogatják a megfelelően lelevelezett, megtisztított virágokat, design tanácsokat adnak, közben szigorúan rádiókabarét vagy Irigy-hónaljmirigy retro kazettát hallgatunk és nagyokat nevetünk. A legkisebb ilyenkor a hátamra kötve élvezi a hepajt, vagy elszunnyad. 

 

Az emberek virág-vásárló kedve hullámzó. Mivel a piacon vagyunk, én ilyenkor mindenkit buzdítani szoktam az alkudozásra. Az eddigi legvicesebb vásárlóm 1490 forintra alkudta le az 1500 forintos bokréta árát, de nekem meg nem volt 10 forintom apróban, úgyhogy végül 1450-ben egyeztünk ki. Velem lehet alkudni, igaz?

 

Bár kerti virágokat árulok, sok köztük az idehaza ritkaságszámba menő egzotikum: dupla virágú liliom, angol rózsa, pasztellrózsaszín dália. Sok olyan virágom van, ami nem bírja hosszú szállítást, ezért nincs a virágboltosok kínálatában, de helyben frissen szedve sokáig díszít a vázában. Ilyenek például a szagos bükköny, a hatalmas színes pillangóra emlékeztető tátika, a dohányvirág, a kagylóvirág, csillagfürt, és még sokan mások.

 

Minden virágom nevelésébe rengeteg energiát fektettem, szeretettel nevelgettem aprócska magonc korától, és hiszem, hogy mikor továbbadom, ez a szeretet kihat a bokréta új gazdájára is.

 

Anyukám szokta mondogatni, hogy a gondolatnak teremtő hatalma van. Elképzelem, hogy valahányszor az ebédlő asztalán díszlő csokorra ránéz az új gazdája, az elméje mélyén elindul egy kis motoszkálás: ez milyen szép! És máris szebb a napja. Remélem, igazam van! 

 

 

 

A standom egy igazán vidám színfoltja a helyi termelői vásárnak minden szombaton.

Válassz kínálatunkból

A kert királynői vitathatatlanul a rózsák. Kínálatunkban a legkiválóbb nemesítők rózsái találhatók.

Hosszú életű évelő, mely évről évre egyre nagyobb bokorral és virágtömeggel hálálja meg a törődést.

A természetes hatású, szépen megkomponált kert hosszú életű tagjait elég csupán egyszer telepíteni.

Egy apró magban minden megtalálható, ami a csodához kell. Légy Te az, aki megteremti!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a shopba