Boglárka (Ranunculus) nevelése

Az ázsiai boglárka a tavasz egyik legnépszerűbb vágott virága, a kora nyári menyasszonyi csokrok gyakori főszereplője. A kék és lila kivételével minden árnyalatban előfordul: fehér, sárga, piros, rózsaszín, narancs és cirmos színekben kápráztatnak el minket. Fantasztikusan tartós vágott virágok, gyakori vízcsere mellett akár két hétig is díszítenek. Kertben is hosszú heteken át virítanak a látszólag törékeny, de valójában nagyon is ellenálló telt virágfejek.

 

Nevelési trükkök

 

Azt gondolnánk, hogy nevelése bonyolult, de néhány trükk ismeretében egyáltalán nem nagy ördöngösség. A sikeres virágzás titka a késő téli vagy kora tavaszi előhajtatás, amit februárban érdemes elkezdeni.

 

Áztatás

 

A boglárkák apró, száraz, sokkarú poliphoz hasonló gumókból fejlődnek ki. A gumókat érdemes langyos vízbe áztatni. Nálam a négy órás áztatás vált be sekély tálkában, ügyelve arra, hogy a víz ne lepje el teljesen a gumókat, hogy ne fulladjanak meg. Sajnos korábban az egy teljes éjszakán át tartó áztatás során vesztettem már el boglárka és szellőrózsa gumókat is… Az áztatás hatására a száraz, semmi kis gumók duplájára duzzadva mutatják az első életjeleket.

 

Előhajtatás

 

Áztatás után balkonládába vagy annak híján csomagolópapírral kibélelt műanyag rekeszbe 5 cm vastagon virágföldet szórtam, arra fektettem a gumókat a polipkarokkal lefelé, majd vékonyan földdel fedtem be, és kevés vízzel megspricceltem az egészet. Hűvös helyen (nálunk 12 Celsius fokos pince) két hétig pihentettem a gumókat, időnként ellenőrizve a föld nedvesség tartalmát. A lényeg, hogy a föld ne legyen túl nedves, de teljesen ne száradjon ki.

Két hét után a gumók nagy része gyökeret növesztett, illetve a szorgalmasabb növényeken megindult a hajtásképződés is. A lustább gumók esetében folytattam az előhajtatást, és egy-két héten belül ők is beindulnak.

 

Kiültetés

 

Előhajtatást követően a gumók egy részét cserépbe, másik felét pedig szabadföldbe ültettem. 2021-ben március hetedikén ültettem cserépbe az első gumókat, majd két héttel később szabadföldbe. A cserepes növényeket mínusz 5 fok alatti hőmérséklet esetén éjszakára bevittem a pincébe, bár nem hiszem, hogy ez indokolt. A boglárkák meglepően ellenállóak, a szabadföldbe ültetett növényeknek abszolút nem ártottak a tavaszi fagyok.

A kiültetett gumók először levelet növesztenek, majd sokáig nem történik semmi, amikor hirtelen megjelennek az első bimbók. A cserepes növények hamarabb virágoznak, ezt követi a szabadföldiek virágzása. Így, szakaszosan és különböző módon ültetve júniusig biztosítottam magamnak a folyamatos boglárka ellátást. Fontos, hogy ügyeljünk a cserepes növények megfelelő vízellátására, mert hamarabb kiszáradnak.

 

Tennivalók virágzás után

 

A júliusi melegekben a levelek leszáradnak, a növény vegetatív állapotba kerül. Ilyenkor érdemes a gumókat felszedni, száraz helyen tárolni a következő ültetésig. A gumók fóliasátor alá ősszel is kiültethetők, ők lesznek a következő év legkorábbi boglárkái. Ősszel szabad földbe ültetve csak vastag mulcs réteg alatt telelnek át, de megmaradásuk így sem garantált, nálam 10-ből hat növény vészelte át az egyébként enyhe telet. Fóliasátor híján érdemes a tavaszi előhajtatást választani.

 

Válassz kínálatunkból

A kert királynői vitathatatlanul a rózsák. Kínálatunkban a legkiválóbb nemesítők rózsái találhatók.

Hosszú életű évelő, mely évről évre egyre nagyobb bokorral és virágtömeggel hálálja meg a törődést.

A természetes hatású, szépen megkomponált kert hosszú életű tagjait elég csupán egyszer telepíteni.

Egy apró magban minden megtalálható, ami a csodához kell. Légy Te az, aki megteremti!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a shopba