A “slow flower” mozgalom – Vedd a helyit, virágból is!

Nagyjából 10 évvel ezelőtt indult el az USA-ban és Nyugat-Európában a “slow food” mozgalom virágos megfelelőjeként a „slow flower” irányzat, melynek lényege, hogy ne a harmadik világban megtermelt, sok kézen át mesterségesen felduzzasztott árú virág érjen el a vásárlókhoz, hanem fenntarthatóan termelt hazai.

 

Miért is jobb a hazai?

 

A helyben termelt virág ökológiai lábnyoma kisebb, nincs utaztatva, frissebb, nincs vegyszerezve, és helyben sokszor olyan fajták is elérhetők, amik nem bírnák a hosszas szállítást. Szívem szerint esküvői tortára soha nem tennék külföldről behozott, bizonytalan hátterű, garantáltan vegyszerben fürdetett élő virágot. A párás szemmel csokrába szagoló menyasszony kezébe sem adnék jó szívvel gombaölővel átitatott, garantáltan illatmentes rózsát…

 

A mozgalom következtében az USA-ban és Angliában rengeteg mikro-farm fogott bele sikeres virágtermesztésbe.

 

Floret flowers

 

A mozgalom egyik ikonikus alakja az USA Washington államában található Floret családi farm megalapítója, Erin Benzakein, aki apró farmján elképesztő mennyiségű virágot termelt, üzletláncokat, esküvőket és termelői piacokat ellátva.

 

Manapság inkább a fajtanemesítéssel és vetőmag előállítással foglalkozó Erin szívügyévé tette a jövendő virágfarmerek képzését. Látványos, elképesztően profi módon fotózott és emellett olvasmányos könyveiben ossza meg a szezonális virágtermesztés fortélyait.

 

Maga is foglalkozik virágkötészettel, természetes, buja alkotásokkal kápráztatja el olvasóit, illetve helyi és online műhelyfoglalkozásokon oktatja a termesztési és virágkötészeti ismereteket. Angolul tudóknak melegen ajánlom a Floret blog átböngészését, mert rengeteg hasznos információt és csodás képeket tartalmaz.

 

https://www.floretflowers.com/

 

Magyar “slow flower” – bemutatkoznak a hazai kerti virág-termesztők

 

Itthon is egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai, vegyszermentesen előállított kiváló minőségű kerti virágra. Esküvői dekorosok, sőt divatos fővárosi virágboltosok is egyre nagyobb arányban használják az egyébként virágboltok kínálatában nem sűrűn szereplő kerti virágokat, dáliát, zinniát, tátikát, szalmavirágot, szarkalábat.

 

Szeretném bemutatni azokat a virágtermelőket, akik akár fő- akár mellékállásban sikeresen termelik és értékesítik hazánkban (és kiterjedt hazánkban) a kerti virágokat.

 

Útjára indítom a Bemutatkozik a virágfarmer… rovatomat, hogy megismerkedjetek a magyar “slow flower” hazai úttörőivel. Saját beszámolóikból első kézből ismerkedhetünk meg a hazai virágtermesztés és értékesítés tapasztalataival, nehézségeivel.

 

Fogadjátok szeretettel!

Válassz kínálatunkból

A kert királynői vitathatatlanul a rózsák. Kínálatunkban a legkiválóbb nemesítők rózsái találhatók.

Hosszú életű évelő, mely évről évre egyre nagyobb bokorral és virágtömeggel hálálja meg a törődést.

A természetes hatású, szépen megkomponált kert hosszú életű tagjait elég csupán egyszer telepíteni.

Egy apró magban minden megtalálható, ami a csodához kell. Légy Te az, aki megteremti!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a shopba