Liziantusz (Eustoma grandiflorum) nevelése magról

Veterán kertészek sápadnak el annak hallatára, hogy liziantusz, másnéven préritárnics  (Eustoma grandiflorum) nevelésére adtam a fejem, majd sárgulnak el az irigységtől, amikor látják a virágzó növényeket. Ez a csodálatos és tartós vágott virág rossz hírét főként legendásan lassú növekedésének köszönheti.

 

Pár lépésben ismertetem a liziantusz magról történő nevelését, ami, mint példám is bizonyítja, házi kertben is megoldható feladat.

A magokat 2020 őszén Angliából szereztem be és az Echo sorozat lila és fehér virágaival kísérleteztem.

 

Magvetés: január 13

 

Január 13-án vetettem el mindkét színből a 20-20 db pelletált magot, 2×2 cm-es földkockák felszínére, amiket egy átlátszó tetővel ellátott ételes dobozba tettem.

A magokat nem kell takarni, fényre csíráznak. A földkockák esetében ügyeltem rá, hogy az átlagosnál mélyebbek legyenek, mert kell a hely a gyökérzetnek, vagyis a földkockázó „talpáról” nem szedtem le a felesleget.

 

A házunk felső szintjén télen állandó a 22-24 Celsius körüli hőmérséklet, ami tökéletesen megfelel a csírázásnak, nincs szükség kiegészítő alsó fűtésre, mint egyéb magok esetében. Tehát nem szabad radiátorra vagy fűtő matracra tenni a dobozt, mert a magas hőmérséklet gátolja a csírázást. Mivel a magok fényre kelnek, az átlátszó tetővel fedett dobozra fluoreszcens fénycsövet helyeztem, a földkockák felszínétől kb. 4 cm távolságra.

 

Kelés: január 20

 

Január 20-ára, tehát 1 héten belül csaknem minden növény kikelt (17/20 kelési arány). A kelés után NEM változtattam a nevelési körülményeken: nem vettem le a doboz fedelét, maradt a fénycső és nagyon ritkán locsoltam, kb. hetente egyszer, vagy még annál is ritkábban, ha láttam, hogy nem elegendően nedves a föld. El kell kerülni a túllocsolást!

 

A legjobb módszer, ha békén hagyjuk a növényeket, csak a napi 12-14 óra világítást biztosítjuk (nálam ennyit kaptak), és néhány naponta pár percre levesszük a doboz fedelét szellőzés céljából.

Eleinte rendkívül lassan nőttek, majd február közepe tájékán erőteljesebb növekedésnek indultak.

Némi algásodás volt megfigyelhető  a föld felszínén, de a növényeket nem befolyásolta, sem sárgulást, sem egyéb problémát nem tapasztaltam.

 

Átültetés: március 8

 

Március nyolcadikán ültettem át a négy leveles palántákat 10 cm-es cserepekbe, jó minőségű virágföldbe. Ezt akár 2 héttel hamarabb is megtehettem volna, de ekkor tudtam erre időt szakítani. Addigra a növények gyökerei elkezdtek belenőni a szomszédos földkockákba, de az átültetést nem sínylették meg.

 

Mini üvegház házilag

 

Átlátszó műanyag dobozba (IKEA 50 l-es) helyeztem a beültetett cserepeket, és a dobozt tetejével letakarva mini üvegházként működtettem a déli fekvésű udvarunkon elhelyezve. Nagy melegben levettem a doboz fedelét a megfelelő szellőzés érdekében. Éjjelre csak akkor vittem be a növényeket a pincébe, ha a hőmérséklet fagypont alá csökkent, egyébként kint maradtak éjszakára is. A ki-be rakosgatást a kiültetésig folytattam. Ekkor is csak mérsékelt locsolást igényeltek, túlöntözni ilyenkor sem szabad!

Jellemzően a cserepekben is lassú volt a növekedés.

 

Végleges helyre ültetés: április 15.

 

Április közepén ültettem a növényeket végleges helyükre: kísérleti jelleggel felét fóliasátorba, felét szabadföldbe, a ház előtti napos dísz-ágyásba. Ekkor a növények kb. 7 cm-esek voltak.

Sajnos a férjem ültetés után két héttel véletlenül átment a szabadföldi palántákon a fűnyíróval, ezért ezek erőteljes visszacsípésen estek át. Jelentem, ezt is kibírták, és a mai napig virágoznak (augusztus 24)! Ugrásszerű növekedést jóval a kiültetés után, a valódi melegekben, május-júniusban figyeltem meg. Érdemes kikarózni, illetve nagyobb mennyiségben nevelve hálóval megtámasztani a növényeket, különösen a fóliában, mert hosszú száruk menthetetlenül megdől, és görbe lesz. Szabadföldben rövidebb szárat növesztenek (nálam 60-70 cm), de eső hatására itt is fennáll a megdőlés veszélye.

 

Virágzás: július 24.

 

Az első virágok július 24-én nyíltak ki a fóliában. A fűnyírós fiaskó visszavetette a szabadföldi csapatot, de augusztus elejére kinyíltak a szabadföldi virágok is.

 

 

Nálam a vetéstől az első virág megjelenéséig 192 nap telt el. Ebből 14 napot tudnék lefaragni az első átültetéskor, illetve újabb 10 napot a kiültetéskor. Tehát ideális esetben számításaim szerint kb. 165 napos nevelési periódussal számolhatunk.

 

Remélem, segítséget nyújt a leírásom. Sok sikeresen nevelt, gyönyörű virágot kívánok mindenkinek!

 

 

 

Válassz kínálatunkból

A kert királynői vitathatatlanul a rózsák. Kínálatunkban a legkiválóbb nemesítők rózsái találhatók.

Hosszú életű évelő, mely évről évre egyre nagyobb bokorral és virágtömeggel hálálja meg a törődést.

A természetes hatású, szépen megkomponált kert hosszú életű tagjait elég csupán egyszer telepíteni.

Egy apró magban minden megtalálható, ami a csodához kell. Légy Te az, aki megteremti!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a shopba