Interjú a virágfarmerrel: Kleiner Szilvia

Az USA-ban és Nyugat Európában egyre nagyobb teret nyer a hazai vágott virágok szerepe a virágpiacon. A körülbelül 10 éve induló slow flower mozgalom, ami magyarul talán leginkább úgy fordítható, hogy „vedd a helyit, virágból is”, a helyben, vegyszermentesen, fenntarthatóan termesztett vágott virágok népszerűsítésével foglalkozik.

 

Nem titkolt célom, hogy ez a mozgalom Magyarországon is bekerüljön a köztudatba. A vegyszerrel teletömött dél-amerikai import helyett igenis részesítsük előnybe a frissebb, illatosabb, olcsóbban beszerezhető, változatosabb helyi virágot. Ehhez a vágott virágokhoz fűződő elképzeléseinket, elvárásainkat is meg kell reformálni. Ideje elszakadni a celofánnal lefojtott, egy szál zölddel megbolondított, kékre festett virágok esztétikumától!

 

Az interjú a virágfarmerrel rovat célja az, hogy megismertessük a nagyközönséget a helyben termesztett virágok szépségével, használhatóságával, és lehetőséget nyújtsunk a fő- vagy másodállásban virágtermesztéssel foglalkozó kistermelők bemutatkozására.

 

Első interjúnkban a maximalizmusáról ismert Kleiner Szilviát szeretném bemutatni.

 

Először is Szilvi nagyon szépen köszönöm, hogy elvállaltad az interjút! Mondanál pár szót magadról?

 

 

Igazán hihetetlen és egyben megtisztelő is számomra, hogy felkértél erre a beszélgetésre. Köszönöm a lehetőséget. Nem is tudom pár szóban hogyan tudnám bemutatni az érdeklődő olvasónak, hogy ki vagyok. Mindig is imádtam a természetet, a növényeket és állatokat. Bárhová is utaztam a világon – egész kicsiként, vagy felnőttként – mindig virággal, vagy valamilyen növénnyel tértem haza. Mindig gyűjtöttem a különleges növényeket. Egészen „idősen”, közel 30 évesen vágtam bele a SZIE – mezőgazdasági karának levelezői képzésébe azt remélve, hogy a multik világában, munkavállalóként sikerül karriert építenem ezen a területen. Nem így történt, de nem is bánom. Jelenleg egy magyar tulajdonú logisztikai cég megbecsült tagja vagyok, sok és izgalmas feladatot tudva magaménak.

 

 

Mikor, hogy és miért kezdtél kertészkedni? Mi volt az ihletadó?

 

Elég régen kezdődött. Azt hiszem az, hogy lovaim voltak, meghatározó szerepet játszott abban, hogy erre az útra „tévedtem”. A két – Cukorfalat és Bohém – nagy szerelmem miatt egyeztem meg a jelenleg is művelt terület tulajdonosával, hogy itt tarthatom a lovaimat cserébe rendben és karbantartom a telkét.

 

Sok szép évet töltöttem a két szépséggel, mígnem 2016-ban végleg elváltunk egymástól. Nagyon sajnáltam, mert csodálatos évek voltak, sok minden tanultam Tőlük. Bohém kicsit korábban új gazdára talált, Cukorfalattól nagyon nehezen váltam meg. Azonban 2016. évben egy kedves ismerős kislány ajánlatára nem tudtam nemet mondani. Hálás vagyok, hogy így hozta a sors, mert a legkedvesebb társamnak jobb helyet sem találhattam volna. Azonban így felszabadult egy viszonylag nagy terület, aminek fenntartásáról gondoskodnom kellett.

 

 

2017-ben a telken, melynek ekkor már nem volt lakója, borzasztóan elburjánzott a növényzet így jött az ötlet, hogy egyfajta vegyszermentes – tudatosan nem az ökológia kifejezést használtam. A szigorú szabályozás miatt, tudtam, hogy ezt nem tudom kivitelezni – zöldségtermesztéssel hasznosítom azt. 2018-ban kezdtem bele az elképzeléseim megvalósításába. A teljes területet megtisztítottam, ahol addig csak a bodza nőtt meg – ezt valamiért a lovak nem bántották – mindent kivágtam, párom és lovas barátnőm néha megszántak és segítettek a dzsungel felszámolásában. A bodza gyökerek kiszedésére, a terep rendezéséhez és a már terven is meglévő ágyások elkészítéséhez egy kis munkagép bérlésére volt szükség, melynek segítségével a rengeteg időigényű földmunkát sikerült pár napra lecsökkenteni.

 

A kialakítást követően párom nagyon régi jóbarátjával, aki egy budai étterem séfje, kezdtünk el arról beszélgetni, hogyan tudnánk együttműködni. Gondolkodtunk, terveket szőttünk, megálmodtam egy az éttermek kiszolgálására specializálódott „konyhakertet” chefgarden.com brand-del. A repertoárban számos koktélparadicsom fajta, különleges saláták, bazsalikomok és ehető virágok szerepeltek.

 

 

2019. év volt az első évem a termesztésben. Minden termesztésbe vont növény szép termést produkált, azonban kicsit alul kalibráltam a palántákat, így az üzlet még nem tudott beindulni. Nem aggódtam, tudtam, hogy a következő szezon jobb lesz, mert már tudom mit kell másként csinálnom. 2020. évet gyönyörű palántákkal, megfelelő mennyiséggel indítottam. Tavasszal egyszerűen nem akartam elhinni, hogy a COVID-19-nek olyan hatásai lehetnek, amit sajnos azóta már valóságként élünk meg. A járvány hatására bezárt éttermek sajnos 2020-ban is megakadályozták a közös elképzelések megvalósítását. A család persze örült, mert senkinek nem kellett piacra járnia. Mi is imádtuk a sok egészséges finomságot.

 

Mi vezetett a virágokhoz?

 

 

Teljesen véletlen történt. 2020 nyarán párommal 13 év együttlét után elhatároztuk, hogy megtartjuk az esküvőnket, elkezdtem nézelődni a mindenféle használt esküvői adok-veszek oldalakon és teljesen elképedtem, amikor azt láttam, hogy nagyon sokan az örök csokrokat adják-veszik, mert olcsó. Ekkor rákerestem, hogy hol lehet élővirág díszeket beszerezni a virágboltokon kívül. Találtam pár oldalt – www.adritancoloviragai.hu, illetve a www.viragospagony.hu- és tökéletesen világos volt a kép előttem. Ha más nem, magamnak megtermelem az esküvői virágokat.

 

Jól belemerültem a dologba, persze az esküvőszervezés abba maradt, mert a kiszemelt helyszínt pont átépítették. Azonban egy hatalmas felfedezést tettem a saját utamat illetően. Egész életem ebbe az irányba tartott, nekem virágtermesztésbe kell fognom. Elképesztő volt az a pillanat, amikor világossá vált ez számomra! Már a Chefgarden.hu megalkotásakor elképzelés szintjén megvolt a Harmatoskert.com is, amely oldal ebben a pillanatban fejlesztés alatt áll.

 

Jelenleg az érdeklődők a https://www.facebook.com/harmatoskertem oldalon találnak meg, tájékozódhatnak a mindig aktuális elérhető virágokkal kapcsolatban.

 

 

 

Mekkora területen termeled a virágokat? Milyen módszereket használsz?

 

A jelenlegi 1600 nm-ből nagyjából bruttó 500 nm van intenzív termelés alá vonva. A fennmaradó részt most csak kaszáljuk, de a tervem, hogy ezt a rész is fejlesztem a már meglévőhöz hasonlóan. A virágágyások 500 nm-en vannak kialakítva a 11 m x 1,5 m-es, 5 m x 1,5 m-es és 4 m x 2 m-es ágyások formájában K-Ny tájolással.

 

 

Az előbbi kérdésnél már említettem, hogy speciális földmunkára is szükség volt a területen. Az elképzelés az volt, hogy magaságyásokat fogok létrehozni, ezért az első munkafázisban az előre kijelölt ágyásokat munkagéppel 80 cm mélyen kimartuk, majd ezt követően töltöttük fel gally + falevél + bodza mulcs + szalma + alomtrágya rétegekkel és végül fedtük le termőföld + kerti talaj keverékével.

 

Az ágyásokat azóta is folyamatosan tölteni szükséges, mert mindig kicsit megsüllyed, de úgy látom sikerült nagy termőképességű ágyásokat létrehozni. Kíváncsi vagyok, hogy ez az évek múlásával hogyan fog változni.

 

 

 

A termőtalaj utánpótlás miatt létrehoztam 1 db nagyobb és 3 db kisebb komposztáló kalodát, ahonnan igyekszem pótolni a megsüllyedt részeket. Ebbe kerül az összes zöldnövény hulladék, konyhai hulladék, levágott-kaszált fű, illetve a külön erre célra vásárolt szalma. Az idei évben már nagyon jó szolgálatot tett a saját készítésű komposzt is.

 

 

Az ágyásoknál csepegtető öntözőrendszert alkalmazok most még automatika beiktatása nélkül, de így is nagyon sok időt spórolok meg vele. A kialakításnál nem vettem figyelembe, hogy a különböző növényeknek, így a virágoknak is különböző a vízigénye és sajnos külön ágyásonként az idei évben nem volt szabályozható az öntözés. Ez a következő évben már másként lesz.

 

Hogy oldod meg a palántanevelést?

 

 

Azt hiszem ez a leggyengébb pontom. A közepes tenyészidejű egynyáriakat a házunkban indítom el a kertészeti áruházakban kapható 40×40-es ültetőtálcában. A tálcákat párom által egyedileg méretezett, készített 4 szintes polcrendszeren tárolom, soronként 4 db tálca elhelyezésére van lehetőség.

 

 

A növényvilágítás ugyancsak egyedileg soronként kialakított fénycsövekkel történik. Szerencsére a házban történő előnevelés csak 2-2,5 hónapot jelent. A rövid tenyészidejű egynyáriakat már a fóliasátorban indítom el, melyben ha szükséges elektromos fűtést alkalmazok.

 

 

Mik a kedvenc termesztett virágfajtáid?

 

Az abszolút kedvencem a rézvirág (zinnia). Ez az a virág, ami már nagyon régóta visszatérő virág a kertemben és bármikor meglátom mindig hevesebben ver a szívem. Évekkel ezelőtt még számomra abszolút ismeretlenek voltak azok a csodálatos fajták, melyeket ma már könnyedén be lehet szerezni.

 

 

A borzaskata (Nigella damascena) és a sóvirágok (egynyári és évelő fajták) az apróvirágok közül az abszolút kedvenceim. Mindkettő elképesztően sokoldalú virág.

 

 

A Borzaskata gyönyörű bimbós formájában, abszolút virágzásban és akár még az elnyílt magházát is lehet csokrokba kötni. Csodás textúrát ad a csokornak kaporra hasonlító levele is. Maga a virág pedig bűbájosan szép.

 

 

A sóvirág rengeteg szín és fajtaválasztékával nagyon izgalmassá teszi a csokrot. És ha marad egy kicsi, nem kell kétségbe esni, mert mehet szárításra és a téli hónapokban is lehet vele alkotni.

 

 

Azonban, ha már kedvencekről beszélünk nem szeretném kihagyni a csodálatos dáliákat (Dahlia) sem. Hihetetlen sokféle szín és virágformával ajándékoznak meg. Mindig lehet rájuk számítani és rengeteg virágot ad.

 

 

Mi az, ami nagyon jól sikerült ebben a szezonban?

 

 

Az idei termesztés alapján azt mondanám, hogy a Zinnia Benary’s Giant Salmon Rose lett a befutó. Nagyon jó évet zártam vele, hihetetlen sok virággal örvendeztetett meg. Azonban az igazán nagy szerelmem a Zinnia Queen Lime Orange és Zinnia Queen Lime Red fajták. Ebben az évben a termesztésük nem igazán sikerült. Remélem jövőre sikeresebb leszek a termesztésükben és nem csak a plátói szerelem marad nekem.

 

 

A dáliák is nagyon jól sikerültek, rengeteg virágot sikerült aratni és értékesíteni. Sajnos a nagyméretű fajtákat ki kell szelektálnom, mert nehezen köthetők csokorba, így a kereslet sem népszerű irántuk, azonban a pompon és ball dáliák mindenkit elbűvölnek, rájuk senki nem tudott nemet mondani. Ezen a területen a fajtaválasztékot bővítenem kell.

 

 

Hogy és milyen csatornákon keresztül sikerül értékesíted a megtermelt virágokat? 

 

Az idei évben csak virágboltoknak sikerült értékesíteni. Sajnos nagyon kevés időm marad magára az értékesítésre. Jövő évet kicsit jobban átgondolom ebből a szempontból és igyekszem más csatornákat is bevonni.

 

 

Mi jelenti a legnagyobb kihívást az értékesítés során?

 

Jelenleg az idő hiánya. Én úgy vettem észre, hogy mindenki igényli a szépet, ha sikerül eljuttatni az emberekhez a virágaimat, akkor az értékesítés már nem jelent problémát.

 

 

Mik a távlati céljaid a virágtermesztéssel kapcsolatban?

 

Mindig kicsit fejlődni és új fajtákat bevonni a termesztésbe és elkápráztatni az embereket a szebbnél szebb virágokkal. Azt hiszem valójában minket virágtermesztőket ez motivál. Ezen céljaim eléréséhez szeretnék saját területet szerezni, ahol kicsit bátrabban foghatok bele a fejlesztésekbe.

 

 

Ki az, akire esetleg példaképként tekintesz a külföldön ismert virágfarmerek közül?

 

Elnézést, hogy nem virágfarmert említek. Elsősorban Charles Dowding munkássága példaértékű számomra. Valószínűleg azért Ő, mert zöldségfélékkel kezdődött Nálam a komolyabb termesztés. Azonban számtalan virágtermesztőt, nemesítőt fel lehetne sorolni, akik mind nagyszerű munkát végeznek az említett területen.

 

Erin Benzakein egy nagyon ismert virág- és vetőmag termesztő. Számomra az Ő eredményei már szinte felfoghatatlanok. A módszerei közül csak azt ismerem, amit a web oldalán nyilvánossá tett.

 

 

Nagyon szépen köszönöm, hogy megtiszteltél válaszaiddal és elvállaltad az interjút. Nagyon sok sikert kívánok a jövőben, és természetesen sok-sok szép virágot!

 

Kleiner Szilvia Szigethalmon termeszti csodálatos virágait, és a https://www.facebook.com/harmatoskertem oldalon lehet vele kapcsolatba lépni.

 

Válassz kínálatunkból

A kert királynői vitathatatlanul a rózsák. Kínálatunkban a legkiválóbb nemesítők rózsái találhatók.

Hosszú életű évelő, mely évről évre egyre nagyobb bokorral és virágtömeggel hálálja meg a törődést.

A természetes hatású, szépen megkomponált kert hosszú életű tagjait elég csupán egyszer telepíteni.

Egy apró magban minden megtalálható, ami a csodához kell. Légy Te az, aki megteremti!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a shopba