Nem kell megijedni, ez nem egy székely-olasz étek, nem tértem át gasztro vonalra!
A hagyma-lasagne azoknak lehet érdekes, akik kis helyen kertészkednek és/vagy cserépben is szeretnék élvezni a teraszon vagy a bejárati lépcsőn a tavasszal virágzó hagymás növények pompáját. A hagymásokat rétegesen cserépbe ültetve hosszabb ideig tartó, elnyújtott virágzást érhetünk el. Megfelelő méretű cserép esetében a különböző virághagymák békésen elférnek egymás felett.
A módszer lényege, hogy a legkorábban virágzót ültessük legfelülre, a másodjára virágzó kerüljön a második rétegbe, stb.
Hogy ültessünk?
Vegyünk egy nagy, legalább 35 cm mély cserepet vagy alján lyukkal ellátott edényt (a műanyag nem fagy szét, míg az agyag repedhet) és helyezzünk bele 1-2 cm kavicsot a megfelelő vízelvezetés érdekében, majd töltsük fel az alsó harmadát jó minőségű virágfölddel (vagy komposzttal).
Rétegezzünk!
Az alsó rétegbe ültessük el a legnagyobb hagymákat, vagyis a tulipánokat, díszhagymákat, illetve a jácint hagymák is ide kerülhetnek. A hagymákat 2-3 cm távolságra helyezzük egymástól, tehát sűrűbben, mint a kertben tennénk, de ne érjenek egymáshoz. Erre szórjunk egy réteg (5-6 cm) földet, majd jöhet a második réteg, a nárciszok hagymái, illetve a fürtös gyöngyikék. Erre jöhet egy újabb földréteg, és ültethetjük a krókuszokat, hóvirágot vagy törpe nőszirmot. Ezt is fedjük be földdel, majd locsoljuk meg. Az ültetést követő hetekben tartsuk a cserép földjét nedvesen, hogy elősegítsük a begyökerezést.
Az ültetési mélység természetesen hagyma méret-függő. A hagymákat általában a méretük 3x mélységében ültetjük. Ha tehát apró tulipán de óriási nárcisz hagymáink vannak, értelemszerűen a sorrend is változhat a rétegekben. Figyelembe vehetjük a virágzás időszakát, és kombinálhatjuk a korai és késői fajtákat egymással.
Csak a képzelet szab határt a színkombinációk kialakításában!
Védjük a hagymákat a fagytól!
A hagymák nem szeretik a hideg, tocsogóan nedves földet, ezért csínján bánjunk a locsolással. A cserepet fedjük be száraz levelekből, fenyőtűből, vagy finom fakéregből álló mulccsal, hogy megvédjük a hagymákat a legzordabb téli fagyoktól. A cserepet érdemes kívülről buborékfóliával is betekerni.
Ezután dőljünk hátra és várjuk a tavaszt!
Virágzás után
Virágzás után a hagymásokat cserépben lehet hagyni, a leveleket pedig hagyjuk természetes módon leszáradni, mert táplálják a gumót, felkészítik a következő évi virágzásra. A hagymákat évekig is tarthatjuk cserépben, de a második évtől kezdve nem árt tápoldattal felfrissíteni a földet, illetve friss komposzttal feljavítani a felső réteget.
Lasagne a kertben
A lasagne-módszert a kertben is alkalmazhatjuk, nyugodtan ültethetjük a hagymásokat a fent leírt módon egymás fölé, különösen ha helyszűkével küzdünk.
Remélem, meghoztam a kedveteket a hagyma-lasagne elkészítésére, és kínálatunkból a legszebb hagymásokat ki is választhatjátok!
Remélem, kedvet kaptatok a kísérletezésre!