Interjú a virágfarmerrel: Kovács Petra

Nem titkolt célom, hogy népszerűsítsem a kis hazánkban termesztett kerti virágokat. A vegyszerrel teletömött dél-amerikai import vágott virágok helyett igenis részesítsük előnybe a helyit, ami frissebb, illatosabb, olcsóbban beszerezhető és jóval változatosabb fajtagazdagságot nyújt.

 

Ugyanez vonatkozik a kiskertekbe telepített évelőkre is: nem biztos, hogy az olcsó tényleg olcsó, sokszor a barkácsáruházakban vagy élelmiszer-üzletekben tömegesen elérhető konténeres évelők, virágtövek nem érik meg az első tavaszt sem.

 

Az interjú a virágfarmerrel rovat célja az, hogy megismertessük a nagyközönséget a helyben termesztett virágok szépségével, használhatóságával és lehetőséget nyújtsunk a fő- vagy másodállásban virágtermesztéssel foglalkozó nagy- és kistermelők bemutatkozására.

 

 

 

A bazsarózsa egy varázslatos, hosszú életű évelő, az illatos, buja, hatalmas virágfejek a romantikus tavaszi és nyári esküvők sztárjai.

 

Interjúnkban Vekerden, Hajdú-Bihar megye legkisebb településén élő és csodálatos bazsarózsákat termesztő Kovács Petrát szeretném bemutatni, akinek az egészséges, 3-5 rüggyel rendelkező töveit mi is forgalmazzuk itt a Virágvarázsló webshopban.

 

 

 

 

Először is nagyon szépen köszönöm, hogy elvállaltad az interjút!

Mondanál pár szót magadról?

 

Kovács Petra vagyok közgazdászként végeztem, majd élelmiszeripari mérnökként másod-diplomáztam. 2016-ig aktívan ebben a szektorban dolgoztam.

 

 

Mikor, hogy és miért kezdtél kertészkedni? Honnan jött az ötlet pont a bazsarózsa termesztésére?

 

A természet szeretete gyerekkoromtól kezdve fontos volt, hiszen nemcsak a kertben segítettem a ház körül, hanem rendszeres túrázó voltam egyetemi éveim alatt. 2016-ban ültettük az első virágainkat családi indíttatásra, mert apukám kertészmérnök és ő már néhány évvel korábban elkezdett foglalkozni ezzel a növénnyel.

 

 

 

 

Mekkora területen termeszted a bazsarózsát? Milyen módszereket használsz?

 

Szabadföldi virágtermesztést folytatunk kb. 1 hektáron. Semmilyen speciális módszert nem alkalmazunk.

 

 

 

 

Hány fajtád van jelenleg? Kísérletezel új fajtákkal? Honnan származik az új szaporítóanyag?

 

Több mint 50 fajta van jelenleg a kertben, pontosan nem tudom. A világon több mint 5.000 regisztrált fajta létezik, így a személyes ismeretem igen jelentéktelen. Vannak különleges fajták, amiket meg soha nem kínáltunk eladásra, mert 1 darabot sikerült vennünk és jelenleg is szaporítjuk őket.

 

Minden évben érkeznek új fajták ezek Hollandiából kerülnek importra.

 

 

 

 

Ha lehet ilyet kérdezni egy virágfarmertől, melyik a kedvenced? Melyiket emelnéd ki a hatalmas fajtaválasztékból?

 

Az én kedvenceim szinte mindig ’láthatatlanok’, mert igyekszem a lehetőségekhez mérten előre tervezni, tájékozódni és információt gyűjteni, hogy mit csináljunk az elkövetkező években. Így számos ötlet van a fejemben, ami egyelőre a vevőink szamara ismeretlen. A jelenlegi kínálatból pedig nehéz választani, hiszen minden fajtát nagyon szeretek. Nagyon szeretem az Itoh – félfás – bazsarózsákat, mert a legcsekélyebb kertészeti ismeret mellett is évről évre csodás és megbízható növények. Tavaly nagy kedvenceim voltak a szimpla virágúak, több fajta is nevelődik nálunk és akkor láttuk őket először teljes pompájukban. A sok hatalmas klasszikus fodros bazsarózsa után igazán meghökkentő volt a látványuk.

 

 

 

 

Hogy néz ki a szezon, milyen fázisai vannak?

 

Tavasszal a növények évről évre kihajtanak. Időjárástól és fajtától függően a nyílási időszak 5-6 hét lehet ezen a kontinentális éghajlaton. A korai fajták április végétől kezdenek nyílni és május utolsó napjaiban fejeződik be a késői virágokkal a virágzás. Nyáron a növény leveleivel díszit, majd az ősz beálltával elkezd száradni a levele. Amikor kb. 2/3-a a lombozatnak elszáradt akkor lehet visszavágni, hogy a következő tavaszon újra hajtson.

 

 

 

 

Vágott virágot is értékesítesz a tövek mellett? Hazai esküvői dekorosok és virágboltosok részére esetleg forgalmazol vágott virágot? Milyen elérhetőségeken lehet Téged megtalálni?

 

Igen, mindkét termékkel foglalkozunk két különálló telepítésünk van erre. A vágott virágot minden hazai dekoros és virágos számára kínáljuk. Kelet-Magyarországon szinte mindenhova eljut a virágunk, közvetlenül értékesítünk vagy nagykereskedőkkel működünk együtt. A dunántúli vevőkkel pedig a szigetszentmiklósi nagybani virágpiacon tudunk találkozni.

 

 

 

 

Mi az, ami nagyon jól sikerült ebben a szezonban és mi az, ami továbbra is kihívást jelent?

 

Ebben a szezonban a kedvezőtlen tavaszi időjárás nyomta rá bélyegét a vágott virág termelésre. Először jöttek a késő áprilisi fagyok, az aszály és egy hatalmas jégvihar pont a szedés kezdetén. Ennek ellenére eladtuk az épségben maradt virágokat. Kihívást jelent, hogy ezen károkat tőlünk telhetően a jövőben kivédjük, illetve minimálisra csökkentsük hatásukat.

Ami nagyon jól sikerült idén is, az a tavalyi őszi szaporítás, idén az összes egy éves növényünk kihajtott.

 

 

 

 

Mik a távlati céljaid?

 

Távlati céljaim között szerepel a vágott virág és a tő kínálat bővítése.

 

 

 

Végezetül mit érdemes tudni azoknak, akik szeretnék sikeresen telepíteni ezt a hosszú életű évelőt? Hogy érdemes ültetni, ápolni? 

 

Mindenképp ajánlom a Bazsarózsa Tudástárat, ahol részletesen írunk a növényápolási tudnivalókról, illetve a szezonnak megfelelő aktuális teendőkről.

 

https://flipbook.zsirafkreativ.hu/2zsirfKft/bazsarozsa-webshop-katalogus-2020/bazsarozsa-tudastar/

 

 

 

 

Nagyon szépen köszönöm, hogy megtiszteltél válaszaiddal és elvállaltad az interjút. Nagyon sok sikert kívánok a jövőben, és természetesen sok-sok szép virágot!

 

Kovács Petra Vekerden termeszti Bazsarózsáit, és honlapja itt található: https://www.rendeljviragot.hu/

 

 

Válassz kínálatunkból

A kert királynői vitathatatlanul a rózsák. Kínálatunkban a legkiválóbb nemesítők rózsái találhatók.

Hosszú életű évelő, mely évről évre egyre nagyobb bokorral és virágtömeggel hálálja meg a törődést.

A természetes hatású, szépen megkomponált kert hosszú életű tagjait elég csupán egyszer telepíteni.

Egy apró magban minden megtalálható, ami a csodához kell. Légy Te az, aki megteremti!

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a shopba